Çözüldü Çarpanlara Ayırma (3 soru)

Konusu 'Denklem Çözme,Basit Eşitsizlik,Oran-Orantı,Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma' forumundadır ve özge f. tarafından 6 Temmuz 2013 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. özge f.

    özge f. Yeni Üye

    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    0
    1)
    x ve y pozitif tam sayılar olmak üzere x² − y² + 4x = 33 ise y = ? (18)

    2)
    Hangisi (x² + x)² − 8x² − 8x + 12 ifadesinin çarpanlarından biri değildir ? (c)
    a) x−1
    b) x−2
    c) x+1
    d) x+2
    e) x+3

    3)
    x − 1 / (x + 1) = 5 ise (x + 1)² + 1 / (x + 1)² = ? (38)
    Son düzenleyen: Moderatör: 15 Mart 2017

  2. Benzer Konular: Çarpanlara Ayırma
    Forum Başlık Tarih
    Denklem Çözme,Basit Eşitsizlik,Oran-Orantı,Özdeşlikler ve Çarpanlara Ayırma Çok Değişkenli Fonksiyonlarda Minimum Değer - Çarpanlara Ayırma - Türev 29 Eylül 2018
    Limit ve Süreklilik,Türev,İntegral İntegral - Çarpanlara Ayırma - Limit - Logaritma 29 Eylül 2018
    Matematik - Geometri Tek ve Çift Sayılar - Çarpanlara Ayırma 17 Eylül 2018
    Limit ve Süreklilik,Türev,İntegral Bileşik Fonksiyon Türevi - Zincir Kuralı - Çarpanlara Ayırma 22 Ağustos 2018
    Matematik - Geometri Rasyonel Sayılarla Çarpanlara Ayırma ve Sadeleştirme (2 Soru) 23 Temmuz 2018

  3. Bora

    Bora Yönetici Yönetici

    Mesajlar:
    2.821
    Beğenileri:
    235
    Meslek:
    Öğretmen
  4. Honore

    Honore Yönetici

    Mesajlar:
    2.593
    Beğenileri:
    354
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Müh. (Elk./Bilg.)
    Soru - 1
    x² − y² + 4x = 33
    (x + 2)² - 4 - y² = 33
    (x + 2)² - y² = 37
    (x + 2 + y)(x + 2 - y) = 37·1
    x + 2 + y = 37....(I)
    x + 2 - y = 1....(II)
    (I) ve (II) eşitlikleri taraf tarafa çıkarılırsa 2y = 36 ⇒ y = 18
    ---
    Soru - 2
    t = x² + x ⇒ (x² + x)² − 8x² − 8x + 12 = t² - 8t + 12 = (t - 2)(t - 6)=
    (x² + x - 2)(x² + x - 6) = [ (x + 2)(x - 1) ][ (x + 3)(x - 2) ]
    C seçeneği olan (x + 1) çarpanlar arasında yok.
    ---
    Soru - 3
    x + 1 = t ⇒ x = t - 1....(I)
    (I) eşitliğiyle x − 1 / (x + 1) = 5 ⇒ t - 1 - 1 / t = 5
    t - 1 / t = 6 ⇒ t^2 - 2 + 1 / t^2 = 36
    t^2 + 1 / t^2 = 38
    (x + 1)^2 + 1 / (x + 1)^2 = 38

Sayfayı Paylaş