Çözüldü Olasılık (3 Soru)

Konusu 'Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı' forumundadır ve Cem tarafından 8 Aralık 2009 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. bayındır

bayındır Yeni Üye

Beğenileri:
    37
    Hocam şöyle bir yorum yapabilirim:
    Her renkten en az bir tane alınma olasılığı diyor yani bu iki de olabilir üç de olabilir fakat farklı renk dediği için 3 renk üzerinden düşünürsek o zaman bir renkten hiç almama olasılığı yok.

tekrarlı kombinasyondan

s(A)=[​IMG]=[​IMG]

s(E)=[​IMG]

s(A)/s(E)=55/220=1/4
    Son düzenleyen: Moderatör: 11 Mayıs 2023
  2. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.333
    Bu kadar çabuk cevap geleceğini tahmin etmiyordum, en az bir hafta bekleriz diyordum, şaşırdım diyebilirim.:)
    BRAVO. Bir öğrenci per.-kom.-olasılık mevzuunda bu kadar mı gelişme gösterir?...Bunda benim bir katkım var mı acaba?
    Bu soruyu "benim" diyen herkes yapamaz Bayındır, tebrikler.

b+s+k=12 den, dediğin gibi...

Burada bir ayrıntıyı belirteyim; yine çok kimse bilmez ve belki daha önce başka bir yerde görmediniz.

..........................
    [​IMG] denklemleri için sıfır olmayan çözümler, Bayındır'ın "hiç almama" dediği şey için Tekrarlı Kombinasyon uygulanırsa, üç sınıf tasnif yapılırsa (ki, aslında soru kendisi yapmış, ama kullanabilmek gerek) bu 12 tane bilyenin hepsi özdeş mânâsına gelir, sadece renkleri farklı. Sırasıyla,

.....................................
    [​IMG] dir. Bunları toplarsanız,

[​IMG] dir.

Görüldüğü üzere, A olay kümesi E evrensel kümesinin bir elemanı!

Tekrarlı Kombinasyon'u görüyor musunuz, soruyu nasıl da çözdürüyor...

UYARI: Yukarıda, kırmızı renkli cümle parçacıkları sorunun gerçekten anlaşılması ve sağlam bir çözümü için önem arzeder.
    Honore bunu beğendi.
  3. bayındır

bayındır Yeni Üye

Beğenileri:
    37
    Aydınlatıcı çözümünüz ve güzel sözleriniz için sağ olun hocam bu arada hocam tek benim üzerimde değil bu sitedeki herkes üzerinde sizin ve sitedeki diğer hocalarımın katkısı çok çok fazla ben buna inanıyorum ayrıca bu sadece per kom olasılık değil diğer matematik konuları için de geçerli öyle her öğrencinin sizin gibi hocası olmaz değerini bilmek lazım :)
    Honore bunu beğendi.
  4. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.333
    Yeri gelmişken, kombinasyon için aşağıdaki genel formül verilebilir. Bu formül, çoğu kitapta yoktur:

[​IMG] ; [​IMG]
    Honore bunu beğendi.
  5. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.333
    Başka bir soru. Meslek Yüksekokulu'nda "İstatistik" dersinde sorulmuş bir soru (bana ait değildir, şıklar benimdir):

5 kez atılan bir para (hilesiz) deneyinde en fazla 3 yazı gelme olasılığı kaçtır?

[​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]

NOT: İki tane çözümü var.
    Honore bunu beğendi.