Çözüldü Permütasyon-Kombinasyon (2 Soru)

Konusu 'Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı' forumundadır ve Cem tarafından 19 Mayıs 2009 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.331
    Bir soru:

8 kişi aynı ânda el sıkışacaktır. Kaç farklı el sıkışması olabilir?

90 105 120 180 210

2. Benzer Konular: Permütasyon-Kombinasyon Soru)
    Forum Başlık Tarih
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Permütasyon-Kombinasyon (4 Soru) 14 Kasım 2011
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Permütasyon-Kombinasyon 18 Mayıs 2014
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Permütasyon-Kombinasyon 18 Mayıs 2014
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Permütasyon-Kombinasyon. 7 Şubat 2012
    Polinomlar, Permütasyon, Kombinasyon, Olasılık ve Binom Açılımı Permütasyon-Kombinasyon 2 Şubat 2012

3. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.331
    Çözüm:

C(8,2).C(6,2).C(4,2).C(2,2)/4!=28.15.6/(4.3.2)=7.15=105 bulunur.
    Son düzenleyen: Moderatör: 21 Ağustos 2024
  4. murat_16

murat_16 Yeni Üye

Beğenileri:
    124
    cem Cem hocam yukarıdaki el sıkışma sorusunda neden 4!'e böldük onu açıklayabilir misiniz anlıyamadım anlayamadım.
    Son düzenleyen: Moderatör: 21 Ağustos 2024
  5. Cem

Cem Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    1.331
    Evet orası idrak bakımından biraz zor olabilir, ama yoğunlaşılırsa neden 4! bölündüğü anlaşılabilir. Bunu daha önce çeşitli sorularda açıklamıştım, eski mesajlara bakılırsa görülebilir. Ben arayamıyorum, vakit bulursanız siz bakın mesajlara.
    Ama ufak bir şey bahsedersek ki; ÖZDEŞLİK, tek kelime ile özdeşlik, aynı ânda olduğu için 2-li ekipler (gruplar veya kümeler de diyebilirsiniz) oluşuyor, işte bunlar özdeşler. Biraz daha açarsak, bu 2-lilerin kendi arasında yer değişmesi yok veya {-,-}, {-,-}, {-,-}, {-,-} şeklindeki gruplar özdeştirler, başka bir mânâda fizikî olarak aynıdırlar ve bu bakımdan içlerine giren kişi sayısı aynı olduğundan 4! e bölüyoruz, çünkü bu kümeler-gruplar 4 tane.:)
    Meselâ el sıkmadan dolayı 2-2-2-2 olmasaydı, yâni 3-3-2 gibi bir el sıkma olayı olduğu farzedersek, bu sefer cevap C(8,3).C(5,3).C(2,2).1/1!.2! olacaktı.
    Bilmem anlatabildim mi?
    Honore bunu beğendi.
  6. bjkbg

bjkbg Yeni Üye

Beğenileri:
    3
    8 mavi ve 4 kırmızı bilye arasından 2 mavi ve 1 kırmızı bilye kaç değişik şekilde seçilebilir?
    Son düzenleyen: Moderatör: 22 Ağustos 2024

Sayfayı Paylaş