Çözüldü Sayılar (5 Soru)

Konusu 'Doğal Sayılar,Tam Sayılar,Bölme Bölünebilme,EBOB-EKOK' forumundadır ve enricoo_1981 tarafından 30 Nisan 2014 başlatılmıştır.

Yüklüyor...
  1. enricoo_1981

enricoo_1981 Üye

Beğenileri:
    65
    Sayın hocalarım emeğinize sağlık hepinize çok teşekkür ederim.Honore hocama 4.cü soruyla ilgili şunun nedenini de sormak isitiyorum 4.cü soruda "xyz1 = k(abc) eşitliğini sağlanabilmesi için c=1,3,7,9 olabileceğinden" kısmını tam anlayamadım hocam , neden 1,3,7,9 olabiliyor.
    Honore bunu beğendi.
  2. Bora

Bora Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    575
    Meslek:
    Öğretmen
    İsminin başına @ işareti koyalım ki kendinden bahsettiğimiz anlaşılsın :)
    @Honore Sayın Hocam :)
    enricoo_1981 ve Honore bunu beğendi.
  3. Honore

Honore Yönetici Yönetici

Beğenileri:
    652
    Meslek:
    Müh. (Elk./Bilg.)
    Estağfurullah sayın Bora Hocam, benimkisi malum emekli memur işi amatörce yardım çabası.:)
    @enricoo_1981: Kusura bakmayın benim çözüm bana da biraz havada kalmış gibi geldiği için zaten "Şöyle olur mu" diyerek çok da emin olamadığımı göstermek istemiştim.
    O çözümü ancak şu şekilde düşünebildim:
    k sayısı, abc sayısıyla çarpıldığında çıkacak olan xyz1 sayısının birler basamağındaki rakamın 1 olabilmesi için k sayısının birler basamağı da c için kullanılabilecek rakama bağlı olmalı diye varsaydım. Yani c rakamının başka bir rakamla (k sayısının birler basamağı) çarpım durumunda 1 elde edilebilmesi için bu ikisi arasında ancak;
    c = 1 iken k sayısının birler basamağı = 1
    c = 3 iken k sayısının birler basamağı = 7
    c = 7 iken k sayısının birler basamağı = 3
    c = 9 iken k sayısının birler basamağı = 9
    gibi dört durum mümkün olabilir diye anlıyorum.

Ayrıca abc sayısının 9 ile tam bölünme durumu, yani rakamları toplamının 9 veya 9'un katı olması şartı da dikkate alındığında yazılabilecek en küçük sayının 117 ve en büyüğünün de 999 olabileceğini kabul ettim. Bu durumda toplamları da 1116 ediyor. Tabii daha anlaşılır ve matematik yönden daha teorik açıklamalarla yapılabilecek çözümler mutlaka vardır.
    ---
    En azından sonuçtan emin olmak için işi bilgisayara yıkıp aşağıdaki gibi bir Fortran programıyla da kontrol ettiğimde yine bu iki sayı çıkıyor diye buluyorum:
    enricoo_1981, e.songül ve Bora bunu beğendi.
  4. e.songül

e.songül Yeni Üye

Beğenileri:
    13
    @Honore hocam,siz emekli öğretmen misiz? ben ileri seviye öğrenci olduğunuzu düşünmüştüm hocam, soruyu farklı formatlarda çözmenize de ayrıca hayran kaldım,muhteşemsiniz :)
    Honore bunu beğendi.
  5. enricoo_1981

enricoo_1981 Üye

Beğenileri:
    65
    @Honore hocam anladım teşekkür ederim :)
    Honore bunu beğendi.